Java 2 – webové aplikace

Tříměsíční kurz webové Javy s frameworkem Spring Boot

Informace o kurzu

Kurz se zaměřuje na praktický vývoj webových aplikací (serverové strany) v Javě s frameworkem Spring Boot. Java se nejčastěji používá právě pro vývoj webových aplikací (jejich serverové strany) a také pro vývoj androidových aplikací. Tento kurz se zaměřuje na první z těchto dvou oblastí.

Jak asi tušíš, webový prohlížeč zpracovává HTML, CSS a JavaScript. Když ale na webu vyplníš nějaký formulář a odešleš ho, dojde tento požadavek na webový server a ten jej musí zpracovat (a výsledky typicky uložit do databáze). A tady přichází ke slovu Java.

Budeme používat webový server Jetty. Nasazovat na něj webové aplikace se Spring Bootem, jejichž jádro bude opřené především o Spring MVC se server-side renderingem webových stránek (FreeMarker). V pozdějších lekcích budeme z Javy přistupovat do databáz H2 pomocí Spring JDBC Template.

Na kurzu budeme používat plnou verzi programátorského editoru IntelliJ IDEA – Ultimate Edition, kterou nám poskytuje firma JetBrains jako sponzorský dar.

Přehled lekcí

Úkoly

Náplň lekcí

Organizační pokyny

Materiály pro kurz Java2 – webové aplikace, který pořádá Czechitas. Pro komunikaci používáme Slack Java 2 - Webové aplikace.

Termíny lekcí

Lekce jsou vždy v pondělí od 18:00 do 20:30 online přes Zoom, odkaz je v informačmím e-mailu nebo na Slacku.

Certifikát

Pro získání certifikátu je potřeba aktivní účast na lekcích (jsou možné maximálně 3 absence) a úspěšné odevzdání všech 9 povinných domácích úkolů.

Odkazy

Používaný software

Videa z předchozích let

Licence

Materiály jsou vystaveny pod Apache Public Licence a můžete je používat, jak uznáte za vhodné. Jedinou podmínkou je uvedení původních autorů. Autory jsou Kamil Ševeček, Ondřej Kučera, Hana Klimentová a Filip Jirsák.